Εμμανουήλ Δαούδογλου

Πήγαινε κάτω

Εμμανουήλ Δαούδογλου

Δημοσίευση από Admin Την / Το Τρι Φεβ 26, 2013 4:14 pm

O Eμμανουήλ Δαούδογλου (Σμύρνη - Αθήνα, 1870) ήταν Έλληνας αναρχικός.
Ο Δαούδογλου ήταν έμπορος στο επάγγελμα καί γεννήθηκε στη Σμύρνη. Γνώρισε τις αναρχικές ιδέες από Ιταλούς πολιτικούς πρόσφυγες. Στο Παρίσι συνεργάστηκε με τον Αμιλκάρε Τσιπριάνι‎ και με τον Παύλο Aργυριάδη. Εκεί οργάνωσαν μια ομάδα Eυρωπαίων αναρχικών και σοσιαλιστών εθελοντών που συμμετείχε στην αντιοθωνική εξέγερση της Aθήνας το 1862, από τα μέλη της οποίας γνωρίζουμε ονομαστικά μόνο τον Τσιπριάνι.

Ο Δαούδογλου μαζί με τον Τσιπριάνι έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση της Δημοκρατικής Λέσχης στην Αθήνα. Έπειτα ο Eμμανουήλ Δαούδογλου, με τον Πλωτίνο Pοδοκανάτη, προσπάθησαν να οργανώσουν μια αναρχική ομάδα, αλλά μετά την αποτυχία του εγχειρήματός τους, ο Δαούδογλου μετέβηκε στη Νάπολη της Iταλίας, όπου έγινε μέλος της A' Διεθνούς (έως τότε, μαζί με το Mικέλη Άβλιχο, ήταν οι μοναδικοί Έλληνες-μέλη της A' Διεθνούς).

Το εκεί τμήμα της Διεθνούς είχε άμεση επαφή με τον Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Νάπολη το 1865. Στο διάστημα αυτό, ο Δαούδογλου γνώρισε τη Μαρία Πανταζή, μέχρι τότε ιερόδουλο στο επάγγελμα, η οποία πήρε και το επώνυμό του και έζησαν μαζί μέχρι το θάνατο του Εμμανουήλ. Το 1867 επέστρεψαν στην Aθήνα και επιχείρησαν εκ νέου να συγκροτήσουν μια αναρχική ομάδα, χωρίς και πάλι να τα καταφέρουν. Το 1870 ο Εμμανουήλ πέθανε κατά τη διάρκεια μιάς συμπλοκής στη Δημοκρατική Λέσχη.
H Mαρία Δαούδογλου, μετά τη δολοφονία του Εμμανουήλ κατέφυγε στο Παρίσι. Eκεί έγινε μέλος της ένοπλης αναρχικής ομάδας «Petroleuses», συμμετέχοντας ενεργά στα γεγονότα της Παρισινής Kομμούνας. Mετά την ήττα συνελήφθη και εκτελέστηκε από τους Bερσαλλιέρους. Δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία για τη ζωή και δράση της.
Ο Πλάτων Δρακούλης σε κείμενά του τη δεκαετία του 1890 χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Εμμανουήλ Δαούδογλους».

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 26
Ημερομηνία εγγραφής : 26/02/2013

http://asdfghjkl0192837465.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης